USB C: Wat is het? Een actuele uitleg (2020)

Met zoveel Mac en Windows-laptops, telefoons en tablets die over een USB C (ook wel bekend als USB-C Type-C) aansluiting beschikken is het duidelijk dat USB C de nieuwe standaard is. Wij leggen uit waarom dat een goede zaak is en hoe je het meeste uit deze poort kan halen.

USB C aansluiting icoon Type-C
De rondvormige USB C aansluiting

USB C: Een universele kabel

De welbekende rechthoekige USB A kabel kent iedereen, tot voor kort gebruikte je deze kabel voor al je randapparatuur. Maar USB C is anders en echt zo universeel als de naam USB (Universal Serial Bus) doet suggereren. De USB C poort kan namelijk ook:

  • Gebruikt worden om een (4K, Full HD of lager) beeldscherm of beeldschermen aan te sturen (met een adapter of kabel ook via HDMI, DVI, VGA of DisplayPort)
  • Je apparaat op te laden (stroomoverdracht)
  • Bestanden versturen met 10Gbps (40 Gbps met Thunderbolt 3)

Let wel op, er zijn ook USB C poorten die enkel geschikt zijn voor de overdracht van data. Hoewel dit uitzonderlijk is zijn deze poorten qua vorm helaas niet te herkennen. Wel is het vaak zo dat een apparaat met beperkte USB C poorten deze vaak anders labelt, “USB C” terwijl er dan vaak ook een “USB C” poort is met stroom icoon.

Inmiddels is er al veel randapparatuur met USB C te koop, zoals harde schijven en zelfs computer monitoren. Ook met USB C randapparatuur kan het fijn zijn een USB C adapter te kopen als hub of om andere (USB A) randapparatuur aan te sluiten.

USB betekenis

Universal Serial Bus, oftewel Universele Seriële Bus. Verwijst naar spreektaal voor de USB A kabel, die we allemaal kennen en dagelijks gebruiken.

Met deze gids weet je alles over USB C en waar je op moet letten.

Wat is USB C?

USB C is een aansluiting en de industriestandaard voor het verzenden van zowel gegevens als stroom via één kabel. De USB C aansluiting is ontwikkeld door het USB Implementers Forum (USB-IF), de bedrijvengroep die in de loop der jaren de diverse USB-standaarden heeft ontwikkeld, gecertificeerd en begeleid. Het USB-IF telt meer dan 700 aangesloten bedrijven, waaronder grote jongens als Apple, Dell, HP, Intel, Acer, Microsoft en Samsung.

Het is heel belangrijk dat al deze bedrijven samenwerken omdat het deel is van de reden waarom waarom USB C zo gemakkelijk wordt geaccepteerd door fabrikanten. Vergelijk dit met de eerdere door Apple gepromote (en ontwikkelde) Lightning- en MagSafe-aansluitingen, die beperkte acceptatie hadden buiten Apple-producten en die vanwege USB C binnenkort verouderd zullen zijn.

USB C poorten Apple MacBook Pro
USB C poorten op een Apple MacBook Pro

Adapters & kabels

USB C is uitwisselbaar met oudere USB A / 3.0-poorten en USB 3.1-poorten. Vanwege het ontwerp van de nieuwe poort is het alleen niet mogelijk deze kabels direct aan te sluiten, er zijn adapters of andere kabels nodig om bijvoorbeeld USB A op jouw USB C poort aan te sluiten. Hetzelfde is het geval als jij een extern beeldscherm wil aansluiten met HDMI, VGA, DVI of (mini) DisplayPort).

Sommige laptops komen met een verloopstuk (adapter), in veel gevallen zoals bij de MacBook zal je dit zelf aan moeten schaffen. Maar geen schrik, er zijn betaalbare alternatieven verkrijgbaar:

  • Alles in 1 USB C adapters
  • USB C naar HDMI
  • USB C naar USB
  • USB C naar VGA
  • USB C naar SD kaartlezer

Heb je USB C nodig?

De aanwezigheid (of afwezigheid) van een USB C-poort wordt steeds meer een overweging bij het kopen van een PC of laptop. Als je een nieuwe design laptop koopt, heeft deze vrijwel zeker ten minste één USB C-poort, die je automatisch het ecosysteem in katapulteert. Als je meer van desktop computers houdt, zul je zeker ook de poorten daar vinden, met minstens één op het I / O-paneel aan het moederbord en waarschijnlijk meer poorten op high-end en gaming-desktops.

Zelfs als je USB C nu niet nodig hebt – is het goed om te kiezen voor USB C. Één ding is zeker en dat is dat USB C de nieuwe standaard wordt.

Meme over USB C kabels
USB C is de toekomst

USB C: De verwarrende nummertjes

Het standaardprotocol dat via de USB C aansluiting wordt gebruikt is USB 3.1, dat met 10 Gbps theoretisch twee keer zo snel is als USB 3.0. Het bijzondere is dat USB 3.1-poorten ook kunnen bestaan in de originele, grotere vorm; deze poorten (de rechthoeken die we allemaal kennen) worden USB 3.1 Type A genoemd. Maar afgezien van op desktops, is het veel gebruikelijker om USB 3.1-poorten te zien als USB C poorten.

De USB-IF heeft gedefinieerd dat de USB 3.1 Gen 1-standaard voldoet aan dezelfde interface en gegevenssignaleringssnelheden als USB 3.0. Dus als je USB 3.1 Gen 1 ziet, werkt het in principe met dezelfde maximale snelheden van 5 Gbps als USB 3.0. USB 3.1 Gen 2 verwijst naar gegevenssignalisatiesnelheden tot 10 Gbps, het dubbele van USB 3.0 en komt overeen met de theoretische pieksnelheden van enkelkanaals Thunderbolt. (Het vereist echter zowel een apparaat als poort om de Gen 2-standaard te ondersteunen om die snelheden te bereiken.)

In de toekomst zal de uitleg over USB 3 alleen nog maar verwarrender worden. De komende USB 3.2-specificatie absorbeert alle eerdere 3.x-specificaties. Dat betekent dat de oudere USB 3.0-standaard, die 5 Gbps-snelheden biedt, nu USB 3.2 Gen 1 gaat heten. Ondertussen wordt de 10 Gbps USB 3.1 omgedoopt tot USB 3.2 Gen 2.

Ook aan de horizon: USB 3.2-poorten zullen in staat zijn om maximale snelheden te halen van 20 Gbps en die iteratie van de poort wordt USB 3.2 Gen 2×2 genoemd. De USB-IF koos voor “2×2” omdat de nieuwe standaard de datalijnen binnen een USB-C-kabel verdubbelt om de overdrachtssnelheid van 20 Gbps te bereiken. De eerste USB 3.2 Gen 2×2-poorten zouden later dit jaar op apparaten kunnen gaan verschijnen.

Thunderbolt 3

Misschien wel het handigste protocol dat een USB C poort kan ondersteunen is Thunderbolt 3. Dit voegt ondersteuning toe voor een doorvoer tot 40 Gbps snelheid, met een lager stroomverbruik en de mogelijkheid om maar liefst 100 watt over de interface te verplaatsen.

Een USB C-poort met ondersteuning voor Thunderbolt 3 (standaard aanwezig op nieuwe MacBooks) betekent dat een enkele kabel alles is wat je nodig hebt om stroom aan te sturen en een grote hoeveelheid informatie (tot en met twee 60Hz 4K-beeldschermen) over te dragen van en naar een complex apparaat zoals een computer, iets waar veel laptopfabrikanten (zoals Apple) snel gebruik van hebben gemaakt.