Wat is USB B?

USB B is een van de standaard USB aansluitingen, vooral te gebruiken met USB-randapparatuur zoals printers, externe harde schijven, externe geluidskaarten, toetsenborden, muizen en meer. USB B wordt ook wel aangeduid als USB Type-B, niet te verwarren met de welbekende USB Type-A aansluitingen (de rechthoekige USB aansluiting).

Vrijwel alle USB B kabels hebben zowel een kant met een USB A aansluiting als een USB B aansluiting om zo randapparatuur aan te sluiten op de computer. De belangrijkste reden voor de ontwikkeling van de USB B-aansluiting was om het aansluiten van randapparatuur mogelijk te maken zonder het risico te lopen dat gebruikers twee hostcomputers aan elkaar verbinden.

USB B wordt nog steeds gebruikt maar verliest langzaam populariteit. Nieuwe aansluitingen zoals USB C kunnen alles wat USB aansluitingen kunnen, maar dan beter.

USB B aansluiting icoon
De USB B aansluiting, vierkant met een uitsteeksel aan de bovenkant

Mini USB B & USB B

Net als de USB B aansluiting, wordt mini USB gebruikt voor USB-randapparatuur, de aansluiting is echter kleiner zoals de naam al zegt. De mini USB stekker heeft standaard 5 pinnen, één meer dan USB B ter ondersteuning van USB On-The-Go (OTG), waarmee mobiele apparaten en andere randapparatuur als USB-host kunnen werken.

Mini USB B was ontworpen voor smartphones maar doordat smartphones steeds compacter zijn geworden kom je de mini USB B stekker niet veel meer tegen op smartphones. Bij digitale camera’s is de mini USB nog wel redelijk populair.

Micro USB B & USB B

De micro USB B-aansluiting is in wezen weer een verkleinde vorm van de mini-USB aanluiting. Door de ontwikkeling van micro USB konden smartphones slanker gemaakt worden terwijl de mogelijkheid om verbinding met een computer (of een ander apparaat) te maken behouden bleef.

Ook micro USB heeft 5 pinnen en ondersteuning voor USB OTG waarmee apparaten als smartphones en tablets, externe schijven, digitale camera’s of andere randapparatuur kunnen lezen zoals een computer dat zou kunnen. Let wel op dat niet iedere kabel OTG ondersteuning heeft.

USB B 3.0 (USB 3.0 Type B)

USB B 3.0 type-b
USB B 3.0

Mini & micro USB zijn beide redelijk bekend, dat is anders voor USB B 3.0. De USB B 3.0 kabel maakt gebruik van USB 3.0 en kan daarmee bijna twee keer zoveel stroom leveren (900 mA versus 500 mA) en ongeveer 10 keer sneller bestanden versturen (4,800 Mbps tegenover 480 Mbps voor USB 2.0) als de originele USB B kabel. Ook kan USB 3.0 tegelijk data ontvangen en zenden, terwijl met USB 2.0 maar een van de twee dingen op hetzelfde moment kan gebeuren.

Door de afwijkende vorm (de USB B 3.0 aansluiting heeft een ander uitsteeksel aan de bovenkant) is een USB B 3.0 kabel niet als USB B 2.0 (het origineel) kabel te gebruiken.

USB 3.0 Micro B

USB 3.0 Micro B
USB 3.0 Micro B

Wie deze kabel ooit gezien heeft blijft hem goed bij, de opmerkelijke vorm van de USB 3.0 micro B kabel kan je niet ontgaan. Deze aansluiting, ook wel de SuperSpeed Micro USB B-aansluiting genoemd, heeft nog vijf pinnen aan de zijkant van de USB (2.0) micro B-aansluiting om zo de USB 3.0-overdrachtssnelheid te bereiken.

USB 3.0 micro B-aansluitingen zijn te vinden op externe harde schijven, digitale camera’s, smartphones en andere USB 3.0-randapparatuur.