Wat is USB 3.0?

USB 3.0 super speed logo
USB 3.0 logo, er zijn ook varianten met ‘SS’ voor Super speed

USB 3.0 is de opvolger van USB 2.o. Met de bijnaam SuperSpeed USB is direct duidelijk waar het hier om draait: meer snelheid. Dit klikt misschien eenvoudig, maar er was heel wat nodig om de overdrachtssnelheden op te voeren en te zorgen voor zogenaamde backwards compatibility. Backwards compatibility (“achterwaartse compatibiliteit”) zorgt ervoor dat de USB 3.0 aansluiting in een reguliere USB poort past.

USB 3.0

USB 3.0 was in 2008 de laatste grote herziening van USB door het USB Implementers Forum (USB-IF), de bedrijvengroep die in de loop der jaren de diverse Universal Serial Bus-standaarden heeft ontwikkeld. Nadat “HighSpeed” USB 2.0 in 2000 was gelanceerd groeide de behoefte naar méér snelheid door een steeds grotere bandbreedte vraag van apparaten, zoals externe harde schijven, videocamera’s etc. Want met een externe harde schijf is een paar honderd Mbps (megabits per seconde) gewoonweg niet snel genoeg om prettig te kunnen werken.

In een notendop waren dit de verbeteringen van USB 3.0:

 • Hogere overdrachtssnelheden, tot 4,8 Gbps
 • Backwards compatibility met USB 2.0
 • Full-duplex, tegelijk data ontvangen en zenden
 • Meer bus power, oftewel meer beschikbare stroom voor randapparatuur zonder stekker
 • Beter stroombeheer

Al met al verbeteringen die in het dagelijks gebruik erg prettig zijn. Toch zijn er relatief weinig apparaten met een USB 3.0 aansluiting in omloop, veel gebruikers lijken de stap te maken van USB 2.0 naar USB C voor randapparatuur.

Wat is het verschil tussen USB 2.0 en USB 3.0?

USB 3.0 is tot tien keer sneller dan USB 2.0 met een overdrachtssnelheid van maximaal 4,8 Gbps tegenover 480 Mbps met USB 2.0. Je kan dus sneller data overzetten, zo is een back-up naar een externe harde schijf bijvoorbeeld sneller gemaakt. Doordat de kabel tegelijk data kan ontvangen en zenden is de kabel een stukje dikker, ook is de kleur van een USB 3.0 kabel vaak kobaltblauw terwijl USB 2.0 aansluitingen vaak zwart zijn.

Een anders verschil, waar ik het eerder nog niet over heb gehad, is het aantal pinnen. Een USB 3.0 aansluiting heeft 9 pinnen, 5 meer dan een USB 2.0 aansluiting. De vijf extra pinnen worden gebruikt voor de USB 3.0 aansluiting en de andere vier voor de backwards compatibility.

Hoe herken ik een USB 3.0 poort?

Omdat USB 2.0 en USB 3.0 soms beide aanwezig zijn op een computer (of ander apparaat) is er aangeraden om de kleur kobaltblauw (Pantone 300C) te gebruiken voor USB 3.0 aansluitingen. Ondanks dat er een enkele fabrikant is die geen blauw gebruikt voor de USB 3.0 aansluiting is het 9 van de 10 keer zo dat als de kabel of een deel van de aansluiting blauw is, je te maken hebt met een USB 3.0 aansluiting of poort.

Hoe weet ik of mijn Windows computer USB 3.0 poorten heeft?

 • Controleer de fysieke poorten op je computer op de kleur kobaltblauw (Zo ja; waarschijnlijk is het USB 3.0)
 • Als je geen blauwe poorten ziet, maar je weet het nog steeds niet zeker, klik dan op het menu Start en open het ‘Configuratiescherm’
 • Open in het Configuratiescherm ‘Systeem en onderhoud’ en vervolgens ‘Apparaatbeheer’
 • Blader naar beneden tot je Universal Serial Bus-controllers ziet en open dat
 • Zoek naar elk item met USB 3.0 in de titel, als dit ontbreekt heb je geen USB 3.0

Hoe weet ik of mijn Mac of MacBook USB 3.0 poorten heeft?

 • Klik op het Apple-teken in de linkerbovenhoek van het scherm
 • Selecteer ‘Over deze Mac’
 • Klik in het venster ‘Meer info..’ of ‘Systeemoverzicht..’
 • Apple System Profiler wordt geopend, selecteer USB in de kolom ‘Hardware’ aan de linkerkant. Als je USB 3.0-poorten hebt, zie je een USB 3.0-selectie

 

 

USB 3.0 aansluitingen blauw
Een USB 3.0 kabel met USB 3.0 Micro B aan de andere kant

USB 3.1

Met de bijnaam SuperSpeed+ voert USB 3.1 de overdrachtssnelheid verder op naar 10 Gbps, ook is de gegevenscodering anders.

Tegelijk met de lancering van USB 3.1 werd de USB C (Type-C) aansluiting geïntroduceerd. De inmiddels van de MacBook bekende aansluiting heeft aan weerszijde USB C stekkers, zowel voor de host (computer) als client (randapparatuur) dus! Hoewel deze nieuwe aansluiting in principe los staat van USB 3.1, want USB C kan ook met USB 3.0 werken, werken veel USB C poorten met USB 3.1 of beter. De nieuwste MacBooks hebben zelfs Thunderbolt 3 ondersteuning waarmee een overdrachtssnelheid van 40 Gbps gehaald kan worden.

Wat is het verschil tussen USB 3.1 en USB 3.0?

USB 3.1 is twee keer zo snel als USB 3.0, met een overdrachtssnelheid van 10 Gbps versus 5 Gbps. Ook kunnen de aansluitingen anders zijn en is de gegevenscodering anders, maar wel backward compatible.