Zo sluit je twee (of meer) beeldschermen aan op je laptop, inclusief USB C

In dit artikel leggen wij uit hoe je één, twee of meer monitoren op je Windows laptop of Apple MacBook aansluit.

Laptops zijn ideaal omdat je altijd en overal aan de slag kunt, alleen het kleine beeldscherm kan je flink tegen gaan staan als je productief wil werken. Het aansluiten van een tweede, derde of zelfs vierde beeldscherm kan het werken op de computer een stuk prettiger maken.

Wanneer je de beschikking hebt over meer dan één beeldscherm heb je eindelijk overzicht over al je vensters. Zelf gebruik ik graag een externe monitor om Excel-sheets, mijn e-mail en notities naast elkaar te zien.

Nu hoor ik je vragen, hoe werkt dat dan? Ik leg je uit hoe je een externe monitor aan kan sluiten, configureert en geef jou advies over adapters en kabels, die je eventueel nodig hebt.

Controleer je poorten

Als je een Windows laptop bezit dan heb je meestal geluk, die hebben vaak meer poorten beschikbaar dan de MacBook Air en de MacBook Pro van Apple. In deze eerste stap kijken wij naar de beschikbare aansluitingen. De meeste laptops hebben tegenwoordig een HDMI (bekend van de LCD TV’s), DisplayPort, mini-DisplayPort of USB C (ook bekend als USB-C, USB Type-C) aansluiting. Met deze aansluitingen kan je allemaal een externe monitor aansluiten, zelfs via USB C.

Als de poorten niet overeenkomen met de aansluiting van je externe monitor is er een adapter of kabel nodig om de twee apparaten op elkaar aan te sluiten.

HDMI kabel voor HDMI poort op laptop
HDMI kabel / aansluiting

Een tweede scherm aansluiten met een adapter of kabel

Heb je niet de juiste adapter of kabel om je laptop op een beeldscherm aan te sluiten? Geen enkel probleem, er zijn tal van oplossingen beschikbaar variërend van prijs van circa €20 tot circa €80. Met het lage budget koop je voor twee tientjes een kabel of adapter met één of twee porten, voor €45 tot €80 koop je een adapter met meerdere poorten zoals vaak HDMI, USB C en klassieke USB A poorten voor randapparatuur.

USB C naar HDMI

Een USB C naar HDMI kabel of een USB C naar HDMI adapter heb je al voor rond de €20. Let wel op, probeer je een 4K monitor aan te sluiten van HDMI naar USB C? De resolutie kan een probleem zijn, als het ook mogelijk is om de monitor via DisplayPort aan te sluiten dan raden wij dat aan.

Een USB C naar HDMI adapter kost €21,95. Wil je direct een multipoort adapter? Dan kan je voordelig uit zijn met een 7 in 1 budget adapter van €45,95. Ga je liever voor iets vets en heb jij een MacBook Air of Pro? De Xfanic MacBook Pro Dock zorgt ervoor dat je altijd de juiste poorten bij de hand hebt.

Xfanic MacBook Pro adapter
Xfanic MacBook Pro adapter met 4K HDMI

USB C naar DisplayPort

DisplayPort is een stuk minder bekend dan HDMI, toch halen DisplayPort kabels een hogere bandbreedte dan HDMI kabels. Dit heeft vooral voordelen als je een monitor aansluit met een hoge 4K resolutie. Ook als gamen jouw ding is, is het beter om voor DisplayPort te gaan. Heeft jouw monitor alleen een DisplayPort aansluiting? Dan ben je sowieso gebonden aan deze oplossingen:

  • USB C naar DisplayPort adapter
  • USB C naar DisplayPort kabel

USB C monitor

Een USB C monitor werkt vaak op een USB C poort. Toch werkt het soms niet, je poort is dan enkel geschikt voor de overdracht van data en niet voor de overdracht van beelden. Gelukkig is dit niet vaak het geval en bevatten bijvoorbeeld alle nieuwe Apple MacBooks Thunderbolt 3 USB C poorten die allemaal een extern beeldscherm aan kunnen. Zo kan je wel 4 externe beeldschermen aansluiten op de 15 of 16 inch MacBook Pro!

De juiste resolutie

Ik had het er eerder al even over, de resolutie kan een probleem zijn met een kabel of adapter. Zo kan het zijn dat jouw beeldscherm wel beeld laat zien, maar de door jou gewenste resolutie niet beschikbaar is. In dit geval heb je waarschijnlijk te maken met de beperkingen van HDMI 1.3 of lager, HDMI 1.4 of hoger heeft namelijk ondersteuning voor diverse 4K resoluties.  De keuze met DisplayPort is echter vaak ruimer, elke DP versie kan 4K beelden aan met een verversingsnelheid van 60 frames per seconde.

Windows: Uitbreiden of dupliceren

Het installeren van een tweede beeldscherm met Windows 7, Windows 8 of Windows 10 is eenvoudig. Zorg ervoor dat de externe monitor goed verbonden is en wijzig de instellingen indien nodig. Ik ga je uitleggen hoe je aan de slag kan met je externe beeldscherm.

Ga naar je bureaublad en klik met je rechtermuisknop, het volgende menu komt tevoorschijn:

Beeldscherminstellingen Windows

Kies het menu item ‘Beeldscherminstellingen‘.

Meerdere beeldschermen Windows keuzes

Hier kun je de keuze maken voor uitbreiden of dupliceren. Dupliceren spreekt voor zich, je weergeeft op het externe beeldscherm hetzelfde beeld. Bij uitbreiden breidt je als het ware je bureaublad uit met een tweede schermoppervlak, je kunt nu bestanden van scherm naar scherm slepen. Bij alleen weergeven op 1 of 2 sluit je het ene of het andere scherm uit, het andere scherm gaat op zwart.

In dit menu is het ook mogelijk om de resoluties te wijzigen, de beeldschermen te identificeren en de plaatsing van de beeldschermen ten aanzien van elkaar te wijzigen.

Als je scherm niet herkend wordt kan het zijn dat er een actueel stuurprogramma (driver) op je computer mist, dan moet je de stuurprogramma’s bijwerken.

Apple Mac: Extra beeldscherm instellen

Ook op Apple Mac OS X is het eenvoudig om een tweede beeldscherm aan te sluiten. Als je de kabel aansluit werkt het als het goed is direct. Ga naar het menu beeldschermen om de instellingen te wijzigen:

  • Klik op het Apple logo  linksboven het scherm en kies voor ‘Systeemvoorkeuren‘.
  • Selecteer de keuze ‘Beeldschermen

Onder het tabblad ‘Rangschikken‘ kan je kiezen voor synchrone weergave, dan weergeef je hetzelfde beeld op beide beeldschermen. Staat dit uit dan heeft ieder beeldscherm een eigen bureaublad. Het prettige van rangschikken is dat je de positie van beeldschermen ten aanzien van elkaar kan wijzigen, het scherm met het witte vlak is het hoofdscherm (met Dock).

Onder het tabblad beeldscherm vindt je de reguliere instelling per beeldscherm.

Nog meer monitoren aansluiten

In veel gevallen is het zo simpel als aansluiten en gaan. Al is het niet altijd zo makkelijk als poorten missen of de leeftijd of kracht van de laptop er voor zorgt dat het niet mogelijk is om een derde monitor aan te sluiten.

De nieuwste Apple MacBook’s kunnen zoveel USB C monitoren aansluiten als dat ze USB C poorten beschikbaar hebben. Ook het aansluiten van een extern beeldscherm via een USB C adapter is mogelijk, bijvoorbeeld als je een naadloze MacBook Pro adapter gebruikt.