MacBook verkopen: Tips & waarde (2020)

Het is verassend hoeveel een oude MacBook, MacBook Air of MacBook Pro nog op kan leveren. Zelf koop ik ongeveer iedere vier jaar een nieuwe MacBook en steeds heb ik ongeveer een derde van mijn oude MacBook aan waarde ontvangen via tweedehands verkoop. Wil jij ook je MacBook verkopen? Lees dan aandachtig dit artikel, ik vertel je waar je op moet letten en hoe jij het meeste geld ontvangt.

Waar kan ik mijn MacBook verkopen? (6 opties)

Marktplaats meme
Marktplaats meme

Laten we beginnen met de vraag doe er toe doet, hoe kom ik van mijn Mac af? Dit zijn je opties:

 • Marktplaats is nog altijd marktleider op het gebied van tweedehands goederen. De kans is groot dat jij hier met een redelijke prijs binnen no-time van je Mac af komt.
 • Tweakers Vraag & Aanbod is een marktplaats voor tweedehands goederen van de grootste elektronica- en technologiewebsite van Nederland. Het aantal advertenties (en geïnteresseerde) is hier een stuk lager maar mijn ervaringen mijn verkoop via Tweakers zijn overal het algemeen prettiger dan verkoop (of koop) via Marktplaats.
 • Vrienden & familie zie ik ook altijd als een goede optie, Apple producten zijn van goede kwaliteit dus de kans op een op een conflict in aanwezig maar niet erg groot.
 • Verkoop aan een website:  Een website als tuffel geeft je de mogelijkheid om je Mac aan te bieden aan een bedrijf die een vrijblijvend bod op je MacBook zal doen.
 • Verkoop aan een pandjeshuis (pawnshop): Iedere stad heeft tegenwoordig wel een locatie van Used Products, Cash Converters of een ander pandjeshuis, hier kan je producten verpanden of verkopen. Bij de optie verkoop krijg je hier weliswaar minder dan op een online marktplaats maar je hebt geen gedoe en direct cash voor je Mac.
 • Inruil! Winkels als Amac maar ook Apple zelf bieden tegenwoordig de optie om je oude apparaat in te ruilen. In het geval van Amac moet je hiervoor naar de winkel, Apple biedt naast de service in de winkel ook de optie om een verzendlabel op te sturen. Lees meer op de pagina Apple Trade In.

Wees zeker in het geval van Marktplaats en Tweakers op je hoede voor oplichting. Zelf zou ik altijd in levende lijve kennis maken met de koper en verzoeken om een contante betaling. Hoe ouderwets dat ook mag zijn!

Hoeveel is mijn MacBook waard?

MacBook verkopen Marktplaats advertentie
Marktplaats advertentie

De waarde van jouw MacBook is eenvoudig te zien via Marktplaats. Zoek hier met het model, aantal inch en modeljaar in de zoekopdracht, bijvoorbeeld ‘MacBook Pro 13 inch 2015‘ en je ziet direct wat een vergelijkbaar model oplevert. Let ook op het werkgeheugen en de opslagcapaciteit.

Op het moment van zoeken (april 2020) vertegenwoordigd het voorbeeld met 128 GB opslag en 8 GB werkgeheugen een waarde van €600. Niet slecht voor een 5 jaar oud model!

Zoeken kan ook eenvoudig met de Marktplaats iPhone app of de Marktplaats Android app.

Waar kan ik de specificaties van mijn Mac vinden?

De specificaties van je Mac zijn eenvoudig te vinden. Klik op het Apple () symbool in de linkerbovenhoek van het scherm en selecteer ‘Over deze mac‘.

Over deze MacBook Air
Model (MacBook Air), modeljaar (2018) en het werkgeheugen (8 GB) te zien in ‘Over deze Mac’
Opslag capaciteit MacBook Over deze Mac
Opslagcapaciteit onder het tabblad ‘Opslag’ (128 GB in dit voorbeeld)

Geschatte inruilwaarde Apple

Apple geeft de volgende bedragen aan als waarde voor gebruikte MacBooks:

Device Geschatte inruilwaarde
MacBook Pro Tot €669
MacBook Air Tot €310
MacBook Tot €350

Omdat het om inruil gaat krijg je de inruilwaarde als korting op je aankoop bij Apple. Zoals je ziet biedt Apple lage bedragen en persoonlijk zou ik dan ook nooit kiezen voor deze optie.

Hoe maak ik mijn MacBook verkoopklaar? (4 stappen)

Je wil niet dat jouw data in handen komt van de nieuwe eigenaar, daarom is het belangrijk dat je de tijd neemt om je MacBook verkoopklaar te maken.

Door de volgende vijf stappen te volgen is je Mac klaar voor voor verkoop. We zorgen er ook voor dat je data bewaard blijft, zo stap je soepel over naar een nieuwe Mac!

1. Maak een backup van je MacBook

Apple Finder icoon
Finder icoon, te vinden in het Dock

Hier heb je een externe harde schijf nodig. We zetten de data eenvoudig over met het programma Time Machine van Apple, dit programma is te vinden via Finder -> ‘Programma’s‘ of ‘Apps‘ -> ‘Time Machine‘.

 1. Kies voor ‘Configureer Time Machine’
 2. Staat Time Machine uit? Zet het aan met de switch / knop.
 3. Selecteer een harde schijf voor de backup
 4. Het programma maakt een backup

Het maken van een backup kan uiteraard even duren.

2. Log uit bij internetaccounts zoals iCloud

Je iCloud hou je liever voor jezelf, log daarom altijd uit. Ga naar het Apple () symbool in de linkerbovenhoek van het scherm en selecteer ‘Systeemvoorkeuren‘. Klik op Internetaccounts (of iCloud) en druk op het – symbool linksonder of ‘Log uit’ op andere versies van Mac OS.

iCloud internetaccounts MacBook Mac
Internetaccounts (iCloud) via Systeemvoorkeuren

Ook in de app iMessage en FaceTime moet je uitloggen.

 • Open Facetime, klik linksboven in de balk op Facetime > Voorkeuren > ‘Log uit’
 • Open iMessage, klik linksboven in de balk op iMessage > Voorkeuren > ‘Log uit’

3. Uitloggen bij iTunes (enkel in macOS Mojave of lager)

Open iTunes, klik in de balk op Account > Machtigingen > ‘Trek machtiging voor deze computer in’.

Je MacBook kan om je inloggegevens vragen.

4. Terug naar fabrieksinstellingen

Om je Mac leeg en als nieuw te maken zetten we de Mac terug naar de fabrieksinstellingen. Hierna kan je de Mac niet meer gebruiken, de koper moet de Mac configureren net als toen jij hem uit de doos haalde. Voor je aan deze stap begint moet je er zeker van zijn dat je een reservekopie hebt gemaakt in stap 1.

 1. Zet je Mac uit en vervolgens weer aan terwijl je de knop Command (⌘) en R ingedrukt houdt
 2. Kies Schijfhulpprogramma en selecteer je opstartschijf
 3. Ga naar het tabblad ‘Wissen’, selecteer ‘APFS’ (of Mac OS Uitgebreid / journaled voor oudere Macs) en klik op ‘Wis
 4. Sluit het Schijfhulpprogramma, en kies voor ‘Installeer macOS opnieuw’ in het volgende menu
 5. Herstart je Mac, alles is nu zoals de eerste keer dat hij geopend werd

De Mac kan weer uit met de toetscombinatie Command (⌘) + Q.

Reageer in de comments met vragen, we breiden dit artikel graag uit.